Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse. Ved å bruke vår nettside samtykker du samtidig til våre retningslinjer for bruk av informasjonskapsler
Studentliv

10 Studieteknikker som fungerer

Hverdagen er hektisk. Du skal ha tid til å studere, tid til venner, tid til å trene, tid til å feste og tid til deg selv. Da er det viktig å organisere hverdagen. Det er ikke alltid at hverdagen går opp, men en ting kan vi være enig om: Målet er å bruke tiden godt og effektivt. Her er mine beste studietips som bare krever bitte, bitte litt innsats.


1. Bestem deg for hvor lenge du skal lese
En av mine verste uvaner er å prokrastinere “jeg gjør det etterpå” eller “jeg begynner i morgen” er lette unnskyldninger å ty til dersom jeg ikke har en konkret plan for når noe skal gjøres. Det som fungerer best for meg er å lage en plan på hvor lenge jeg faktisk har tenkt å lese, en slags avtale med meg selv.

Lag en avtale med deg selv om at du skal lese i for eksempel to timer hver dag på et bestemt klokkeslett, og at en eller to dager skal du lese sammen med noen. I begynnelsen er det kanskje ikke så vellykket, men etter hvert blir det en vane som er lett å følge.

2. Legg vekk Facebook, Snapchat og Instagram
Denne sier seg selv, de største fristelsene må bort. Det kan være vanskelig, men hvis du leser to sider og swiper på Instagram i 20 minutter blir ikke lesingen særlig effektiv. Hvis du ikke klarer å la mobilen være kan du gi den til noen du bor med eller leser med, da kan de passe på mobilen din til du er ferdig.

Sosiale medier er nåtidens største tidstyv..

Sosiale medier er nåtidens største tidstyv..


3. Les høyt for deg selv
Dette hjelper spesielt godt når teksten er vanskelig å forstå. Å lese teksten høyt kan gi et nytt perspektiv på det du leser, i tillegg husker du bedre hva du har lest.

4. Diskuter med andre
Sitter du fast og føler at du ikke skjønner noen ting? Her kan kollokviegruppen din hjelpe, diskuter med dem. Kanskje de har et helt annet perspektiv og har skjønt noe du ikke har skjønt? Kanskje du kan hjelpe noen som sitter fast? Å diskutere temaet hjelper også på å huske stoffet bedre!

5. Lag oppgaver til deg selv
Ta notater mens du leser, etterpå kan du lage spørsmål til deg selv som du må svare på, hvis det er noen ting du ikke husker svaret på eller ikke kan forklare godt nok vet du hva du må lese mer på og hva du kan godt.

6. Gjør det koselig
Finn frem kakao, levende lys, musikk du liker og pledd. Hvis du gjør det litt koselig hver gang du skal lese blir du mer motivert til å gjøre det samme flere ganger. Lag en positiv opplevelse ut av det, på denne måten føles det ikke som et “mas” eller noe du “må gjøre”, men heller noe du liker og trives med.

Er det ikke mye deiligere å studere når du koser deg litt?

Er det ikke mye deiligere å studere når du koser deg litt?


7. Gi deg selv belønninger
Etter du har lest, skrevet oppgaver eller pugget til eksamen er det viktig å belønne seg selv. Det kan være noen episoder av favorittserien din, et fotbad, ansiktsmaske eller spilling. Gjør noe du liker og som du vet at du kan glede deg til å gjøre etter du er ferdig med å lese.

8. Organiser
Skriv ned alle datoer for innleveringer, eksamen og prøver på et lett tilgjengelig sted. Ta frem denne planen regelmessig slik at du kan legge opp tiden riktig. Hvis du vet nøyaktig når ting skjer og er forberedt på det slipper du å ta opp eksamen fordi du ikke planla godt nok.

9. Bruk lesesalen, også i helgene!
Lesesalen er til for å brukes. Når du kommer dit kan du legge fra deg alle distraksjoner du finner hjemme og overalt ellers. Bestem deg for hvor lenge du skal være her og når du skal hjem. Da kan du jobbe mer effektivt og intenst i stedet for å prokrastinere hjemme.

10. Gå og legg deg
En god natts søvn gir deg mye. Du gjør deg selv en bjørnetjeneste ved å sitte oppe hele natta og lese, du blir trøtt og sliten og ingenting fester seg. Dagen etterpå blir like slitsom, å være “kaffe-våken” er ikke det samme som å være uthvilt. Og du presterer best når du er uthvilt.

Er det ikke deilig å stå opp uthvilt?

Er det ikke deilig å stå opp uthvilt?


Det viktigste er å finne ut hvilke teknikker som fungerer for deg, vi har alle våre individuelle utfordringer for å få jobben gjort, og jo flere man sliter med, jo vanskeligere er det å komme i gang. Klarer du å implementere noen av tipsene her vil det gjøre hverdagen lettere og arbeidet mer givende. Husk å gi deg selv en form for påskjønnelse når du fortjener det, og gi deg selv fri noen dager i uka.

Tilbake til bloggen

Logg inn
Eller Bli medlem gratis Jeg har glemt mitt passord