Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse. Ved å bruke vår nettside samtykker du samtidig til våre retningslinjer for bruk av informasjonskapsler
Studentliv

Ryddeguide for studenter

Er du nettopp flyttet hjemmefra og vant til at mamma alltid plukker opp etter deg? Her er noen enkle tips som gjør overgangen fra hjemme til å bo for seg selv litt ryddigere.


1. Ikke la skitne klær ligge på gulvet

Ha en dunk for skitne klær tilgjengelig på badet eller rommet ditt hele tiden, hiv de skitne klærne der og ingen andre steder. Gensere, bukser og sokker som ligger strødd på gulvet eller over en stol får det fort til å se mye mer rotete ut en det egentlig er!

2. Kjøp plastbokser eller pappbokser i fine farger
Kjøp fine bokser du kan sette inn i skapet ditt og fyll de med klær og ting du ikke bruker så ofte. Da unngår du at ting og tang ligger litt overalt. I noen av boksene kan du ha sommerklær eller vinterklær. En gang i halvåret bør du gå igjennom innholdet i boksene og se etter hva du har og hva du ikke trenger lenger. Ikke vær redd for å kaste gamle ting!

3. Tenk oppbevaring!
Velg en hybel med god bod og lagringsmulighet. Alle møbler du kjøper bør ha en mulighet til oppbevaring også. Dette kan være seng med god plass under så du kan lagre bokser med gamle klær og ting, stoler og puffer med lokk som du kan lagre pledd og puter til du får besøk, og kaffebord med skuffer til å lagre bøker, filmer og andre ting du bruker ofte. Tenk over hva du tar med deg hjemmefra når du flytter, trenger du 12 par sko?


4. Lag et ryddereglement
Hvis du bor i kollektiv eller deler hybel med noen kan det være lurt at dere setter dere ned og blir enig om et ryddereglement. Skal oppvasken tas med en gang? Skal dere ta inn og ut av oppvaskmaskinen annenhver gang? Hvem vasker hva når dere lager mat sammen, og hvor ofte skal fellesarealene vaskes? Bli enig om dette raskt, skriv det ned og heng opp en liste. Da unngår dere sure miner og misforståelser fordi noen ikke har gjort sin del.

5. Ta oppvasken med en gang!
Hvis du ikke har oppvaskmaskin og må vaske opp for hånd er det like greit å bare gjøre det med en gang. Oppvask som står lenge begynner å lukte, og du vil ikke at det skal lukte stygt på hybelen din! Hvis du virkelig ikke vil vaske opp for hånd kan du kjøpe en benkoppvaskmaskin, disse tar ikke opp mye plass og du slipper å vaske opp selv.


6. Vask!
Referer til punktet over. Du vil ikke at det skal lukte stygt på rommet eller hybelen din! Hvis du har sølt noe vask det opp med en gang! Ha engangs vaskeservietter tilgjengelig, så slipper du å ta frem mopp og bøtte hvis du bare har sølt litt vin på gulvet.

7. Kast!
Ikke vær redd for å kaste gamle ting! Du trenger virkelig ikke å ta vare på skrivebøker fra tiende klasse, tomme sminkeetui, klær du passet for to år siden eller fjorten “God jul”-kopper. Hvis du er i tvil om du skal beholde noe eller ikke, legg det i en boks og sett boksen opp på skapet. Det du ikke går til boksen for å hente i løpet av et halvt år kan du kaste.

8. Skyv under senga!
Hvis det er skikkelig, skikkelig, krise og du får besøk om 10 minutter og rommet ser bomba ut, ty til trikset fra femte klasse: skyv så mye som mulig under senga, spray litt parfyme i rommet og sats på at gjestene ikke ser at det buler ut fra under senga di.

Å lære seg å rydde er en del av å være voksen, det er også viktig for å skape trivsel for seg selv og de man bor sammen med. Rydd heller litt ofte, så slipper du å panikkrydde rett før mamma kommer på besøk.

Lykke til!

Tilbake til bloggen

Logg inn
Eller Bli medlem gratis Jeg har glemt mitt passord